Voorbeelden van hulpvragen

Hieronder een aantal voorbeelden van hulpvragen die ouders en kinderen hebben voor het oplossen van hun problemen. In de meeste gevallen gaat het om de hulp aan het kind en de begeleiding aan de ouders:

  • Anne van 7 jaar durf niet alleen in te slapen. Elke avond kruipt moeder bij haar in bed en wacht tot dat ze slaapt. Als moeder wil gaan, raakt Anne in paniek en begint ze te huilen en te schreeuwen. Anne kan alleen nog maar slapen als moeder in bed ligt. Moeder kan ’s avonds niet weg, waardoor haar sociale leven ontregelt wordt. Anne durft ook niet te logeren of op kamp te gaan;
  • Lisa is 11 jaar en durft niet op haar eigen kamer te slapen, waardoor ze elke avond bij haar broertje van 7 jaar gaat slapen. Ouders proberen van alles, maar niks lukt. De situatie thuis is gespannen en de spanning tussen ouders groeit. Lisa voelt dit en voelt zich schuldig.
  • Pim van 12 jaar gaat naar de brugklas. Gedurende het eerste jaar komt hij regelmatig in conflict met leerlingen en leraren. Pim gedraagt zich anders, dan hij is en ouders herkennen hem hier ook niet in. Ouders maken zich zorgen en de cijfers op school zijn niet goed.
  • Alicia is 10 jaar en vorige jaar is ze op school gepest. Nu is ze onzeker en  bang. Ze spreekt weinig af met andere kinderen en durft niet meer voor de klas te staan. Ouders maken ze zich zorgen en zien dat Alicia niet lekker in haar vel zit.
  • Tim is 12 jaar en zit in de 2e klas van de middelbare school. Tim en zijn ouders hebben heel vaak ruzie. De ouders geven aan dat Tim erg slecht luistert en dat hij een grootte mond heeft. Tim is erg boos omdat de ouders continu met hem bemoeien, hij wil met rust gelaten worden. Als de ouders dit met hem willen bespreken, dan kregen ze weinig contact met Tim.
  • Thea is 12 jaar en zit op de middelbare school. Thea wil niet meer naar school. Ze is boos op  school, haar klas en op haar ouders, ze wil van school af. De ouders zien dat het steeds slechter gaat met Thea. Ze wordt steeds angstiger om naar school te gaan, haar fysieke gezondheid gaat achter uit en ze hebben continu strijd met haar om haar naar school te krijgen.
  • Klaas is 11 jaar en kan soms heel erg boos worden. Als Klaas boos wordt  scheldt hij en kan hij andere kinderen pijn doen. Op school gaat het regelmatig mis, waardoor hij niet meer mee mag met buitenschoolse activiteiten. Daarnaast wordt hij  ook wel eens geschorst. Ouders praten regelmatig met hem, maar het lukt hun niet om hem te benaderen.